Verwerking van de dahliaoogst

  • Geplaatst op
  • Door Hanny Berkvens
  • 0
Verwerking van de dahliaoogst

Het oogsten, verwerken en bewaren van dahliaknollen

Verwerking van de dahliaoogst op het veld

 

Nu alle dahliaplanten bevroren zijn is de oogst in volle gang. Om de dahlia’s te oogsten wordt eerst het loof van de dahlia’s gehakseld.  In dezelfde werkgang worden de stelen met een lintzaag bij de grond afgezaagd en het loof verwijderd. Daarna kunnen de knollen met de rooier uit de grond worden gehaald. Op de rooier staan kuubkisten waarin de knollen worden verzameld. Op ons veld staan ruim honderd verschillende soorten. Deze zijn echter lang niet allemaal voor de verkoop bestemd. Hiervoor  hebben we van een groot aantal soorten nog te weinig knollen. We hopen deze soorten volgend jaar  wel weer in voldoende aantallen te kunnen leveren.

 

Verwerking in de schuur

 

Nu wordt eerst per soort gekeken welke aantallen we per soort hebben en in welke gewichtsklasse. Hiervoor wordt een sorteermachine gebruikt. Voor ze op de sorteermachine komen, heeft een schudzeef het meeste zand al van de knollen verwijderd. Ook worden de stelen, indien nodig, handmatig van de knollen geknipt. Loof en stelen kunnen tijdens de bewaring gemakkelijk gaan rotten.

 

Daarna worden de knollen in drie gedeelten verdeeld:

het eerste gedeelte is bestemd om volgend voorjaar weer nieuwe stekken van te maken,

een tweede gedeelte is bestemd voor verkoop via Dahliashop.nl,

het laatste gedeelte van de knollen is bestemd voor verkoop via de groothandel.

 

 

 

Bewaring

 

Wij bewaren onze dahlia’s in houten of plastic bakken. Deze bakken zijn aan alle kanten open, zodat de lucht bij de knollen komt. Ook mogen er niet teveel knollen in een bak worden gedaan. Dahlia’s zijn een levend product en moeten kunnen blijven ademen. Daarom is het raadzaam om, na aankoop van knollen, een dichte verpakking te openen zodat de dahlia’s niet stikken.     

                                      

Het voordeel van plastic bakken is dat ze makkelijker te stapelen zijn. Normaal worden er tien tot twaalf bakken op elkaar gestapeld. Dit gebeurt met een kistenstapelaar. Op iedere stapel komt een etiket met de dahliasoort, de gewichtsklasse  en het aantal knollen dat er in de bakken zit. Vervolgens worden de knollen in de kas gezet zodat ze kunnen drogen. Als de dahlia’s voldoende gedroogd zijn worden ze naar de geïsoleerde bewaarruimte gebracht. Dahlia’s houden niet van tocht en kunnen het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 10 graden.  Een kelder of kruipruimte zijn geschikte plaatsen als het er niet te vochtig is. Ook een garage voldoet prima als het er vorstvrij en tochtvrij is.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.